Το Σχολείο μας

21odim

Το Τενεκεδένιο Σχολείο

Η ιστορία του…

   

Οι πρόσφυγες που ήρθαν με την Μικρασιατική καταστροφή στην Θεσσαλονίκη, εκτός από την διατροφή, τη στέγαση, την εργασία που έπρεπε να βρουν, έπρεπε να φροντίσουν και για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Να τους εξασφαλίσουν παιδεία και γνώση. Τα πρώτα σχολεία που έγιναν για τα προσφυγόπουλα ήταν από ξύλα και από τενεκέδες, τα γνωστά τολ (αποθήκη με λαμαρίνες από πάνω).

    Στην περιοχή της Τούμπας, τον μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό της Θεσσαλονίκης, το πρώτο σχολείο ιδρύθηκε το 1923 και στεγάστηκε πρόχειρα μέσα στο προαύλιο χώρο του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Ήταν μια αποθήκη φτιαγμένη πρόχειρα από τενεκέδες. Υπήρχαν χιλιάδες σκουριασμένοι τενεκέδες κηροζίνης, τους οποίους άφησαν οι σύμμαχοι από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι τενεκέδες αποτέλεσαν το δομικό υλικό για να δημιουργηθεί το σχολείο στο οποίο φοίτησαν τα προσφυγόπουλα του συνοικισμού. Το ονόμασαν «Τενεκεδένιο» σχολείο και με αυτό το όνομα πέρασε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

    Το Τενεκεδένιο Σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν προσφυγόπουλα και από τα δυο φύλα που είχαν έρθει από την Μ. Ασία, παρέμεινε στον ίδιο χώρο μέχρι το 1936.

    Το 1936 το σχολείο μεταφέρθηκε έξω από τον αύλειο χώρο του ορφανοτροφείου, σε κοντινή απόσταση, στη συμβολή των οδών Πυλαίας 1 και Βιζύης στην άνω Τούμπα όπου και παραμένει ακόμη και σήμερα ως 21ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος της μεταφοράς του ήταν επειδή οι γονείς απαιτούσαν να συγκροτηθεί σχολική εφορία. Το Ορφανοτροφείο έδωσε στους γονείς των μαθητών εβδομήντα χιλιάδες δραχμές που υπήρχαν στο ταμείο του σχολείου καθώς και όλο το δομικό υλικό που αποτελούνταν από τενεκέδες και τους έστειλε να το ξαναστήσουν σε παρακείμενο χώρο. Για το στήσιμο του σχολείου δόθηκε μεγάλος αγώνας από τον Διευθυντή τη Σχολική Εφορεία του 24ου Σχολείου όπως ονομαζόταν τότε από τους γονείς των μαθητών. Αλλά και οι ίδιοι οι γονείς πρόσφεραν με την προσωπική τους εργασία πολλά.

    Τον Οκτώβριο του 1940, το Τενεκεδένιο Σχολείο κλείνει λόγω του Ελληνοϊταλικού πολέμου και μετά της κατοχής , όπως και όλα τα σχολεία, αφού μεγάλος αριθμός από τους δασκάλους επιστρατεύθηκε. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου του 1944, το σχολείο ξαναλειτουργεί στο κτίριο της οδού Πυλαίας 1 μέχρι το 1978, όπου από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την χρονιά εκείνη την Θεσσαλονίκη, κατέρρευσε.

    Για δύο περίπου χρόνια οι μαθητές του Τενεκεδένιου Σχολείου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε πιλοτές πολυκατοικιών της περιοχής οι οποίες διαμορφώθηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας.

    Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον σεισμό του 1978 για την στέγαση των σχολείων, επιλύθηκε πρόχειρα με προκατασκευασμένα κτίρια. Σε ένα τέτοιο κτίριο, που στήθηκε στον ίδιο χώρο, δηλαδή στην οδό Πυλαίας 1, στεγάστηκε το Τενεκεδένιο σχολείο με την ονομασία «21ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης».

    Το 2001 το σχολείο μεταφέρθηκε σε έναν καινούργιο χώρο,  στην συμβολή των οδών Τσέλιου και Τσιαπάνου γωνία, όπου και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Τα δε εγκαίνια του  σχολείου  έγιναν το 2003.

   

Η δημιουργία του 2ου Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Κέντρου Θεοχάρη και Μαρίας Μαναβή

   
P1010016
Η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης Θεοχάρη Μαναβή, κυρία Μαρία Νιτσιώτα- Μαναβή, η οποία και συνεχίζει το έργο προσφοράς του συζύγου της  ανέλαβε  το οικονομικό κόστος της δημιουργίας του 2ου Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Κέντρου στο 21ο Δημοτικό Σχολείο στην Άνω Τούμπα. Περιλαμβάνει αίθουσα προβολών , βιβλιοθήκη- αναγνωστήριο, τραπεζαρία για τους μαθητές του ολοημέρου, αίθουσα χορού, και αίθουσα υπολογιστών.

     Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το σχολείο ονομάστηκε προς τιμήν τους «21ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Θεοχάρη και Μαρίας Μαναβή».

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: